- Nogen vil opfatte det her som en trussel, siger psykolog (2024)

Samfund

af Emil Vincent Sarrouw Jensen Lars Bach Jørgensen og Maria Møller Oien

Hvad skete der? Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lørdag på Folkemødet på Bornholm løftet sløret for nye anbefalinger til danskerne, som forberedelse på en fremtidig krise

Det indebærer blandt andet at danskerne skal kunne klare sig i tre døgn uden hjælp fra myndighederne.

Beredskabsstyrelsen har udgivet sine anbefalinger til danskerne her.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Livebloggen lukker

Livebloggen lukker for i dag. Tak for at læse med her, hvor beredskabsstyrelsen har præsenteret nye anbefalinger for, hvordan danskerne skal forberede sig på, at en krise i fremtiden rammer landet. Hvis du vil blive klogere på de nye anbefalinger, kan du læse mere herunder.

Se ogsåAlle danskere skal kunne klare sig i tre døgn, siger forsvarsministeren

- Nogen vil opfatte det her som en trussel, siger psykolog

Beredskabsstyrelsen nye anbefalinger kan sætte gang i alarmklokkerne hos nogle danskere. Det fortæller klinisk psykolog og lektor ved Aarhus Universitet, Heidi Frølund Pedersen til TV 2, men understreger, at hun synes, det er en god ide at forberede danskerne på en eventuel krise med de nye råd.

- Nogen vil opfatte det her som en trussel, og det vil skabe en yderligere frygt, fordi det har en anden vægt, når det kommer fra myndighederne, forklarer hun.

Hun peger på, at det kan være svært at få greb om en trussel, der for nogle virker diffus og ukonkret.

Hendes bedste råd er at tale med andre mennesker og åbne op om, hvad det er for en frygt, man har, hvis den opstår.

- Det er vigtigt at anerkende, at man bliver bange, for det er meget naturligt. Problemet opstår, hvis man prøver at gemme frygten væk, fortæller Heidi Frølund Pedersen.

Danskerne googler i stor stil efter nye anbefalinger

Hos søgemaskinen google kan de mærke, at Beredskabsstyrelsen er kommet med nye anbefalinger lørdag. Danskerne søger på ord som "Jodtabletter", "FM radioer" og "vanddunke" som aldrig før. Det skriver BT, der har talt med Googles danske kommunikationschef Jesper Vangkilde.

- Når der kommer sådan nogle anbefalinger fra myndighederne, kan man typisk se det med det samme i søgninger på Google, siger han til BT.

På hjemmesiden Google trends, der viser, hvad der bliver søgt mest på, kan man se, at lørdag er den dag de seneste 12 måneder, hvor flest har søgt på ordene.

Kosttilskud med jod hjælper ikke mod radioaktiv stråling, skriver Apotekerforeningen

Hvis du i den kommende tid skal fylde hjemmelageret op med jodtabletter, som direktør for Beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg, lørdag anbefalede det, så skal du undgå de almindelige kosttilskud med jod, der er på lager hos de fleste apoteker.

I hvert fald, hvis det er radioaktiv stråling, du håber at blive beskyttet imod. Det skriver Apotekerforeningen i et opslag på deres hjemmeside.

- Det er uheldigt, hvis borgerne køber kosttilskud med jod i den tro, at det kan give dem beskyttelse i tilfælde af, at de udsættes for radioaktivitet. For mængden af jod er så lav, at det ingen effekt har overhovedet i en situation, hvor man bliver udsat for stråling,” siger Birthe Søndergaard, sundhedsfa*glig direktør i Danmarks Apotekerforening, fremgår det af hjemmesiden.

I stedet er det højtkoncentrerede jodtabletter med et indhold på 65 milligram kaliumjod, der svarer til cirka 650 ganges mere jod i forhold til kosttilskuddet, du skal have fat i.

Laila Reenberg understregede ved dagens pressemøde, at danskerne skal undgå at skynde sig ned på nærmeste apotek for at købe tabletterne.

Inden for et par måneder vil de danske apoteker sørge for at have opbygget et større lager af højkoncentrattabletter, lyder det.

Drik vand fra hanen i stedet for at købe flasker, siger Danske Vandværker

Når danskerne forbereder sig på en krise eller hybridkrig, behøver de ikke at købe flaskevand i supermarkederne.

Det fortæller Susan Münster, der er direktør i Danske Vandværker til Ritzau.

- Flaskevand er dyrere og måske endda også i dårligere kvalitet, fordi det har stået i nogle dage. Så du kan forberede dig ved at have vandkarafler stående i dit køleskab, som du løbende fylder op med vand fra hanen - og så har du tre liter vand stående fast, siger hun.

Beredskabsstyrelsen anbefaler at danske husstande opbevarer ni liter vand per person - tre liter til hver dag - i forberedelse på en situation, hvor der ikke er adgang til vand, strøm, mad og medicin.

Man missionerer blandt de omvendte, siger ekspert

Nina Blom Andersen er forsker i kommunikations- og krisehåndtering.

Og hun er bekymret for, om myndighederne når ud i de yderste hjørner og til de borgere, som måske har allermest brug for hjælp, hvis krisen rammer.

Myndighederne rammer primært folk, som i forvejen er godt beredt på en eventuel krisesituation.

- Man missionerer blandt de omvendte, siger Nina Blom Andersen til TV 2.

Hun erkender samtidig, at det kan være en svær opgave at få alle og enhver med.

Almindelige kommunikationskanaler som husstandsomdelte pjecer, kampagner, optræden i massemedier og mails i e-boks kan sagtens ryge forbi masser af mennesker.

- Det er mange ældre, ressourcesvage og ekskluderede fra samfundet, man risikerer ikke at kunne nå. Det er ikke bare gjort med at sende en folder, siger forskeren.

Hun peger på, at man skal helt ud i lokale netværk med hjælp fra organisationer som Røde Kors, Ældre Sagen og tilsvarende for at ramme den mest udsatte målgruppe.

- Det er en kampagne, der henvender sig til dem, der har overskud til at handle. Hvis du har fint med overskud økonomisk og pladsmæssigt, men ikke alle har en kælder eller et viktualierum at fylde op, siger Nina Blom Andersen.

Rådene, som er lavet i samarbejde med blandt andet Beredskabsstyrelsen, tager udgangspunkt i, at alle borgere og husstande skal kunne klare sig selv i tre døgn.

Beredskabsshop afslører en helt særlig ting, du skal have

David Heilmann er stifter af ReadyBox, der sælger samlede pakker til folk, som vil forberede sig mod forskellige grader af nødsituation.

Han fortæller til TV 2, at man som prepper selvklart skal sørge for sådan noget som vand, batterier og en nødradio.

Der er dog også en anden ting, ikke så mange har tænkt på, og det er plasticposer til toiletbesøg.

- I det øjeblik, strømmen går, så går varmepumpen også mange steder og så kan du ikke trække ud i dit toilet. Men med plasticposer som dem her, kan du vride dem ud over dit toilet og gøre det, du nu skal gøre, siger David Heilmann.

Blandt andre fornødenheder i den udvidede boks fra firmaet findes frysetørret med med en holdbarhed på op til 25 år.

Tag det roligt, siger direktør for Salling Group

Der er ikke nogen grund til at gå shop amok og hamstre løs i lyset af de anbefalinger, myndighederne lørdag har sendt ud med adresse til den danske befolkning.

Fra en Føtex i det sydlige Aarhus rapporterer TV 2s udsendte, Ulrik Thomas Lyager, at der er varer på hylderne, selv om weekendkøbene har gjort et vist indhug.

Anders Hagh er administrerede direktør i Salling Group og han opfordrer danskerne til at tage opfordringen med besindighed.

- Danskerne skal tage det stille og roligt. Der er masser af varer på hylderne, og hvis folk køber ind nogenlunde normalt, er der nok til alle, siger han.

- Vi har lagre bag butikkerne og skulle der være enkelt dag med tomme hylder, får vi fyldt op igen, forsikrer Anders Hagh.

Salling Group er Danmarks største dagligvarekoncern med kæder som føtex, Bilka og Netto.

Jeg vil selv følge anbefalingerne, siger Mette Frederiksen

Fra fredstopmødet i Schweiz har statsminister Mette Frederiksen (S) netop kommenteret de anbefalinger, myndighederne netop har sendt ud.

- Jeg har tænkt mig selv at følge anbefalingerne, siger Mette Frederiksen, der således må overveje at skulle på indkøb af både vand, toiletpapir og jodtabletter.

Mette Frederiksen har tidligere på dagen understreget, at Danmark er et "trygt og sikkert" land. Alligevel mener hun den sikkerhedspolitiske situationen i Europa er presset.

- Det skal vi tage bestik af. Men vil skal samtidig undlade at gå i panik. Jeg har ingen forventning om et militært angreb, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen reagerer på anbefalinger

Statsminister Mette Frederiksen (S) har nu reageret på de anbefalinger, der lørdag er kommet fra de danske myndigheder.

I et kommuniqué peger statsministeren på det aktuelle trusselsbillede.

- Vi står overfor et mere komplekst trusselsbillede, og derfor synes jeg, det er fornuftigt.

- For eksempel advarede efterretningstjenesterne for nylig om en skærpet hybrid trussel mod Danmark. I 2023 har vi også været vidne til stormflod og oversvømmelser. Det bliver vi nødt til at forholde os til, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren siger samtidig, at Danmark stadig er et "trygt og sikkert land".

Anbefaler jodtabletter

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at danskerne anskaffer sig jodtabletter, når de opbygger et lager. Det fortæller Laila Reenberg til dagens pressemøde.

- Vi anbefaler, at man har jodtabletter liggende i tilfælde af nukleare hændelser. Men det er meget usandsynligt, at man får brug for dem, siger hun.

Hun understreger, at danskerne ikke skal skynde sig ned på nærmeste apotek for at købe tabletterne. Inden for et par måneder vil de danske apoteker sørge for at have opbygget et større lager, lyder det.

Vidste ikke på forhånd, at det skulle være de anbefalinger

Reenberg fortæller, at de ikke på forhånd viste, at det ville være tre dage, man ville anbefale, at danskerne skal kunne klare sig.

Det er været et resultat af drøftelserne med de forskellige myndigheder, forklarer hun, ligesom det gælder de øvrige anbefalinger.

Lad nu være med at hamstre, siger Reenberg

Laila Reenberg gentager igen, at man skal tage det stille og roligt og bygge et lager langsomt op.

Der er masser af varer i butikkerne, og det er ikke nødvendigt at hamstre, siger hun på et spørgsmål om erfaringerne fra blandt andet covid-krisen, hvor folk hamstrede toiletpapir.

Hun har heller ikke opbygget et lager endnu, siger hun desuden.

Forsvarsministeren er ikke klar

Troels Lund Poulsen har ikke et lager derhjemme og er klar, hvis der skulle komme en krise.

Han har for eksempel ikke vand nok til hele husstanden.

- Der vil være ting på denne her liste, jeg heller ikke har, siger han og gentager, at man skal tage det stille og roligt med at indkøbe de her ting i anbefalinger.

Geografi har spillet ind i forhold til anbefalinger

Laila Reenberg gentager, at det er en balancegang på spørgsmålet, om Danmark har været "sløve" i forhold til Sverige og Norge.

Hun fortæller, at geografien blandt andet har spillet ind. Blandt andet kan man næsten gå til købmanden alle steder i Danmark.

I forhold til de tre dage er det forskelligt fra land til land, blandt andet har to af de baltiske lande også en tredages anbefaling, siger hun.

Svær balancegang, siger ministeren

- Det her er et spørgsmål om at være forberedt i tilfælde af at der sker en hændelse.

Det har været en svær balancegang, siger Troels Lund Poulsen, fordi det handler om ikke at skabe en stemning, men at vi skal tage det stille og roligt.

Danmark har taget længere tid med at komme med anbefalinger i forhold til Norge og Sverige.

Hvad er behovene?

Man skal også vurdere behovene i hustanden, hvis man for eksempel har en hund. Så skal der købes hundemad også.

Eller hvis man har en baby, skal der indkøbes mad.

3 liter vand per person

Reenberg gentager anbefalingen om 3 liter vand per person i hustanden.

Mad uden strøm

Konkret lyder en af anbefalingerne, at man man skal have et forråd af mad, som kan klare sig i længere tid uden køleskab eller fryser, og som kan tilberedes på en enkel måde.

- Man skal i hvert fald have tænkt igennem, hvordan man vil tilberedte med en grill eller gasblus, siger Laila Reenberg.

- Man skal kunne tilberede sin mad uden strøm.

Bygger på en fa*glig gennemgang

Laila Reenberg gentager, at den enkelte borger og hustand er i stand til at klare sig i tre døgn.

Hun fortæller, at anbefalingerne bygger på en fa*glig gennemgang af realistiske og relevante situationer.

Hvad kan der ske? Hvor længe varer det? Hvad er de mulige konsekvenser? – og den slags.

Tidligere opslag

- Nogen vil opfatte det her som en trussel, siger psykolog (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5884

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.