Erythritol: vlastnosti a zdravotní benefity (2024)

Erythritol: vlastnosti a zdravotní benefity (1)

Pokud chceme eliminovat cukr ze stravy, často sáhneme po jeho náhradách – méně kalorických sladidlech. Jedním z nich je erytritol. Co to je a jak jej používat?

V tom to článku najdete:

  • Co je erytritol (erytrol)?
  • Výživové hodnoty
  • Má erytritol zdravotní přínosy?
  • Je erytritol zdravý?
  • Má erytritol rakovinotvorné účinky?
  • Jak používat erytritol?
  • Erytritol v ketogenní dietě
  • Erytritol v těhotenství a při kojení
  • Kolik erytritolu denně?
  • Kolik erytritolu namísto cukru?
  • Erytritol a vedlejší účinky

Co je erytritol?
Samo jméno erytritol možná nevzbuzuje důvěru. Některým se určitě jeví jako něco umělého, protože zní jako název chemické sloučeniny, kterou objevil šílený vědec v laboratoři. Ve skutečnosti ale erytritol nevznikl v laboratoři, ale odjakživa existuje v přírodě. V roce 1848 byl 1,2,3,4-butanetetrol (tak zní jeho chemický název) objeven skotským chemikem Johnem Stenhousem a poprvé izolován v roce 1852.

Erytritol patří k sacharidům známým jako cukerné alkoholy nebo polyoly, které jsou ve vodě rozpustné sloučeniny. Přirozeně se vyskytují v mnoha ovoci a zelenině, jako jsou hrozny, broskve, hrušky nebo melouny. Tato sloučenina se nachází i v některých potravinách. Vzniká také během fermentace vína, piva a sýrů. Nachází se i v několika tkáních člověka, jako jsou sperma, čočka, mozkomíšní tekutina a sérum.

Od roku 1990 se erytritol vyrábí na průmyslové škále. Vytváří se fermentací jednoduchého cukru pocházejícího z kukuřice, zvaného dekstroza. Tato sloučenina nahrazuje cukr v potravinách a nápojích a také je používána jako sladidlo lidmi, kteří ze zdravotních důvodů (cukrovka 2. typu) nebo dietetických důvodů (redukční dieta) nemohou nebo nechtějí konzumovat bílý cukr.

Erytritol – výživové hodnoty

Výživové složeníHodnoty
Porce 6 g
Kalorie0 kcal
Minerální složky
Vápník0 mg
Železo0 mg
Draslík0 mg
Sodík0 mg
Bílkoviny
Bílkoviny 0 g
Tuky
Tuky0 g
Sacharidy
Sacharidy6 g (2% DV)
Vláknina0 g
Cukry0 g
Steroly
Cholesterol0 mg

Má erytritol zdravotní přínosy?

Pokud se podíváme na nutriční štítek erytritolu, zjistíme, že… neobsahuje žádné živiny. Na místě tuků nebo bílkovin, vlákniny jsou samé nuly. Znamená to, že ho nemá smysl konzumovat? Ne úplně. Erytritol sám neobsahuje živiny, ale jako náhrada může pomoci v snížení kalorií a cukru v dietě.

Kolik má erytritol kalorií?

Má 0 kalorií. Erytritol je sladidlo, které má minimální energetickou hodnotu. Neobsahuje vůbec kalorie, což ho činí ideálním řešením pro všechny lidi na redukční dietě. Podle různých údajů 1 g tohoto sladidla dodává 0 kcal nebo maximálně 0,2-0,4 kcal.

Glykemický index erytritolu

Erytritol má glykemický index roven 0. To znamená, že slazení jím nemá vliv na zvýšení hladiny cukru v krvi. V důsledku toho nezpůsobuje zvýšení chuti k jídlu a tělesné hmotnosti. Erytritol je tedy jedním ze sladidel, které mohou být bez obav používány lidmi s diabetes mellitus II.

Erytritol a zubní kazy

Konzumace erytritolu také nezpůsobuje zubní kaz. Studie naznačují, že tato látka může pomoci snížit zubní plak a také snížit přilnavost bakterií v ústní dutině k zubům. V jedné studii bylo prokázáno, že konzumace bonbónů obsahujících erytritol u dětí ve věku 7–8 let vedla ke snížení růstu zubního plaku, snížení hladiny kyseliny octové v plaku a kyseliny propionové.

Erytritol a diabetes

Erytritol nemá žádný vliv na zvýšení hladiny glukózy a inzulínu v krvi. To potvrzují výsledky provedených studií. V jedné z nich byl 5 diabetikům podán roztok erytritolu (20 g). I když dosáhl v krvi vrcholové koncentrace, sladidlo nemělo žádný vliv na hladinu glukózy a inzulínu v séru. Zůstaly nezměněny až do konzumace prvního jídla 3 hodiny později. Na hladinu inzulínu v krvi také neměl vliv dlouhodobý příjem erytritolu (14 dní). To znamená, že je to bezpečný náhradník cukru pro diabetiky.

Z tohoto pohledu má konzumace erytritolu pozitivní dopad na zdraví a fungování organismu.

Erytritol ve stručnosti:

  • obsahuje 0,2-0,4 kalorie na gram
  • má sladkou chuť, kterou někteří popisují jako mátohovou nebo chladivou
  • 60-70 procent sladkosti oproti cukru nesolubilní v tekutině
  • dostupný pouze v práškové a granulované formě

Je erytritol zdravý?

Jak již bylo dříve zmíněno, erytritol má nízký obsah sacharidů, neobsahuje živiny, kalorie a má glykemický index rovný 0. Některé studie naznačují, že může mít určité antioxidační přínosy, avšak k potvrzení těchto výsledků je třeba provést více výzkumů. Není pochyb o tom, že je to skvělá náhrada cukru, zejména pro diabetiky či pro ty, kteří si přejí udržet stabilní hladinu cukru v krvi a zároveň mají rádi sladkosti.

Nebyly pozorovány žádné závažné negativní účinky spojené s konzumací tohoto sladidla. Erytritol byl schválen ke prodeji v roce 1999 Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a v roce 2001 Americkým úřadem pro potraviny a léčiva (FDA). V roce 2003 Vědecký výbor pro potraviny (SCF) Evropské unie (EU) prohlásil, že erytritol (E 968) je bezpečný pro použití v potravinách a v roce 2015 bylo jeho použití rozšířeno také na nealkoholické nápoje (jako zesilovač chuti v nápojích — maximálně 1,6% koncentrace).

Má erytritol rakovinotvorné účinky?

Ne. V současné době neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že erytritol může způsobovat rakovinu. Absenci tohoto rizika potvrzují mimo jiné Cancer Research UK, US National Cancer Institute a výsledky různých analýz. Ve prohlášení Cancer Research UK se uvádí: „Velké studie na lidech poskytly silné důkazy o tom, že umělá sladidla jsou pro lidi bezpečná“.

Erythritol: vlastnosti a zdravotní benefity (3)

Jak používat erytritol?

Erytritol chutná a působí jako cukr a lze jej používat namísto cukru v téměř každém receptu. Je třeba pamatovat na to, že má mírně menší sladivou sílu než cukr. Erytritol je k dispozici jak v granulované, tak v práškové formě. Granulovaný erytritol může nahradit granulovaný bílý cukr, zatímco práškový erytritol může nahradit moučkový cukr v mnoha pokrmech, včetně šlehačky či polevy.

Erytritol v ketogenní dietě

Erytritol je jedním z doporučených produktů v ketogenní dietě. Konzumace pokrmů oslazených erytritolem vás „nevyhodí z ketózy“. Je také důležité, že 90% erytritolu je vylučováno z těla v nezměněné formě, to znamená, že se nemetabolizuje. Erytritol můžete s čistým svědomím přidávat do různých dezertů a jiných snacků připravovaných v ketogenní dietě. Jen si dejte pozor, abyste s jeho množstvím nepřehnali a vyvarovali se tak nepříjemným problémům s trávicím systémem.

Erythritol: vlastnosti a zdravotní benefity (4)

Erytritol během těhotenství a při kojení

Používání umělých sladidel, jako je erytritol, je obecně považováno za bezpečné. Současné informace z výzkumů naznačují, že jak přírodní, tak umělá sladidla a náhrady cukru lze během těhotenství bezpečně konzumovat. Je důležité zdůraznit, že neexistují komplexní a vyčerpávající studie týkající se vlivu umělých sladidel na těhotné ženy. Přítomnost polyolů (jako je erytritol) jak ve vzorcích odebraných od matky, tak od plodu z normálního těhotenství, naznačuje, že „tyto sloučeniny jsou bezpečné, pokud jsou konzumovány mírně“.

Při jakýchkoli pochybnostech by měla být dieta během těhotenství a kojení konzultována s gynekologem.

Kolik erytritolu můžeme denně?

Neexistují oficiální pokyny ohledně používání erytritolu, ale většina lidí může tolerovat 1 gram na každý kilogram tělesné hmotnosti denně. Takže pokud vážíte 70 kilogramů, můžete sníst 70 gramů erytritolu denně, tedy asi 14 lžiček.

Kolik erytritolu namísto cukru?

Erytritol má 60-80% sladivosti oproti stolnímu cukru. Některé zdroje uvádějí, že by měl být přidán o 1/2 více erytrolu než cukr, který je v receptu požadován, aby odpovídal úrovni sladivosti bílého cukru. Z těchto dat plyne, že aby se dosáhlo sladivosti srovnatelné s konzumací jedné lžičky stolního cukru (4-5 g), je nutné konzumovat jednu a půl lžičku, tj. 7-7,5 g erytritolu.

Erytritol a vedlejší účinky

Erytritol je sladidlo, které je většinou lidmi velmi dobře snášeno, a jeho konzumace nezpůsobuje žádné vedlejší účinky. Mnoho studií potvrdilo, že konzumace erytritolu nevede k závažným změnám v žaludku a střevech. Ve většině případů je tato sladidlo i v dávkách až 0,8 nebo 1,0 g na kg tělesné hmotnosti dobře tolerováno zažívacím traktem. Avšak jedna studie ukázala, že 50 g erytritolu významně zvýšilo počet lidí si stěžujících na nevolnost, přelévání a bublání v břiše. Během téže studie nižší dávky erytritolu (20 a 35 g) nezpůsobovaly žádné významné příznaky v zažívacím traktu. Jaký z toho plyne závěr? Pokud nekonzumujeme opravdu velké dávky erytritolu najednou, neměli bychom mít žádné stížnosti.

Zdrojové materiály:

Vliv tříleté konzumace bonbonů s erythritlem, xylitolem a sorbitolem na různé proměnné zubního plaku a slin spojené s kazivostí, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571213002455 [přístup 16.11.2021] Účinky orálního podávání erythritolu u pacientů s diabetem, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8933647/ Nařízení Komise (EU) 2015/1832 ze dne 12. října 2015, kterým se mění příloha II k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ohledně používání erythritolu (E 968) jako zesilovače chuti v nápojích s přídavkem příchutí nebo aromatizérů s nižší energetickou hodnotou nebo bez přidání cukru (Text s významem pro EHP), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32015R1832 [přístup 16.11.2021] Konsumace slazených perlivých nápojů a riziko vzniku rakoviny: meta-analýza a recenze, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24625472/ [přístup 16.11.2021] Způsobují umělá sladidla rakovinu? https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-controversies/do-artificial-sweeteners-cause-cancer#references0 [přístup 16.11.2021] Náhrady cukru během těhotenství, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229159/ [přístup 16.11.2021] Snášenlivost erythritolu a xylitolu přijatých v tekuté formě, https://www.nature.com/articles/1602532 [přístup 16.11.2021]

Erythritol: vlastnosti a zdravotní benefity (2024)

FAQs

Why is erythritol bad for you? ›

Erythritol is a sugar alcohol used as a low-calorie sweetener. Eating a large amount of it may cause digestive issues, including nausea. It may also be associated with blood clots and heart problems. Sensitivity and symptoms can vary.

What is the bad news about erythritol? ›

Erythritol, a sugar substitute commonly used in keto-friendly and other reduced-sugar products, may increase risk for negative cardiovascular events such as heart attack and stroke, according to new research from the Cleveland Clinic.

What are the dangers of erythritol mayo clinic? ›

A 2021 study examined people who consumed erythritol or a similar sugar alcohol, xylitol. The results found that ingesting erythritol as a sugar substitute caused a spike in blood levels and increased the stickiness of the volunteers' platelets.

How much erythritol is safe per day? ›

66 grams per kilogram of a man's weight each day and . 80 grams a day for women, however, larger doses have also been shown to be well tolerated. For example, "a 150 lb. person could safely tolerate up to 68 grams of erythritol per day without experiencing negative side effects," explains Messer.

Which is healthier, stevia or erythritol? ›

While both Erythritol and Stevia have zero calories, Stevia is associated with more health benefits such as lowering blood pressure and fewer potential side effects. Erythritol can cause nausea and digestive issues for some people while Stevia is known to have no harmful impact on your gut.

What is the healthiest sugar substitute? ›

Stevia and monk fruit are both naturally derived from plants and some people feel they have a flavor very similar to regular sugar. The FDA says these sweeteners are “generally regarded as safe,” which means they are safe to use for their intended purpose.

Who shouldn t have erythritol? ›

People, including many with existing risk factors for heart disease, such as diabetes, were twice as likely to experience a heart attack or stroke if they had the highest levels of erythritol in their blood, according to the study, published February 27 in the journal Nature Medicine.

What is the safest artificial sweetener to use? ›

The FDA has determined these sweeteners are safe, or not toxic, for the general public:
  • Aspartame.
  • Acesulfame potassium (Ace-K)
  • Sucralose.
  • Neotame.
  • Advantame.
  • Saccharin.
Jun 11, 2023

Is erythritol safe for kidneys? ›

In the absence of morphological alterations in the kidneys or other signs of nephrotoxicity, the increased excretions of NAG, GGT, LMP, and TP are regarded as innocuous, functional sequelae of the renal elimination of erythritol.

What is the most unhealthy artificial sweetener? ›

The worst of the worst culprits include aspartame (found in Equal and NutraSweet), sucralose (found in Splenda), and Saccharin (found in Sweet 'N Low). Many people who cut artificial sugars out of their diets report the improvement of many health problems including migraines, depression, IBS, weight gain, and more.

What sweetener is in co*ke Zero? ›

We sweeten co*ke Zero Sugar in our bottles and cans with a blend of aspartame and acesulfame potassium (or Ace-K). Together, they create a great taste with zero sugar and zero calories. Yes. Diet co*ke in our bottles and cans is sweetened with aspartame.

Why was stevia banned? ›

Though stevia was initially banned in the U.S. because some studies suggested it may be linked to cancer, it's no longer prohibited. In fact, in 2008, stevia was granted GRAS status by the FDA - which stands for "Generally Recognized As Safe."

Is there a downside to erythritol? ›

In addition to increasing your risk of heart attack and stroke, erythritol can cause mild to severe digestive issues if you consume large amounts of it. That includes bloating, cramping, excess gas, and diarrhea.

Is erythritol safe in 2024? ›

THURSDAY, Aug. 8, 2024 (HealthDay News) -- There's more evidence to suggest that the common artificial sweetener erythritol might pose dangers to consumers' hearts.

Does erythritol destroy gut bacteria? ›

Unlike some other sugar alcohols, erythritol is not fermented by gut bacteria, leading to minimal disruption of the gut microbiome. Studies suggest that erythritol does not promote the growth of harmful bacteria like Escherichia coli (E. coli) and Clostridium difficile (C. difficile) in the gut.

Erythritol as sweetener—wherefrom and ... - NCBINational Institutes of Health (NIH) (.gov)https://www.ncbi.nlm.nih.gov ›

It is widely used as sweetener in calorie-reduced food, candies, or bakery products. In research focusing on sugar alternatives, erythritol is a key issue due t...
Erythritol is a sugar alcohol that's commonly used in sugar-free foods and drinks. Learn more about its effects on health, including its possible benefits a...
Erythritol is a tooth-friendly sugar substitute. Is it suitable for diabetes? Click to learn its benefits, side effects, and dosage.

Is erythritol banned in Europe? ›

Erythritol is the newest member of the polyol family and is authorized for use in foods in the EU under the same conditions as all other polyols (except that 0 kcal/g should be used for nutritional labelling purposes).

What is the warning about erythritol? ›

The new study builds on research by Hazen and the Cleveland Clinic team in 2023 in which blood plasma samples from more than 4,000 participants suggested a link between high erythritol levels and an increased rate of heart attacks and strokes. “This is an unrecognized concern,” Hazen says.

Is aspartame the same as erythritol? ›

The main difference between erythritol and aspartame is that erythritol is a natural sweetener that is classified as a sugar alcohol, while aspartame is an artificial sweetener made up of two amino acids. Erythritol has a sweetness level that is about 70% of table sugar (sucrose), but with only 0.2 calories per gram.

Does erythritol damage gut bacteria? ›

Unlike some other sugar alcohols, erythritol is not fermented by gut bacteria, leading to minimal disruption of the gut microbiome. Studies suggest that erythritol does not promote the growth of harmful bacteria like Escherichia coli (E. coli) and Clostridium difficile (C. difficile) in the gut.

Top Articles
Myworkday Vumc Login
Tess Holliday Curvage
Katie Pavlich Bikini Photos
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
The Ivy Los Angeles Dress Code
Martha's Vineyard Ferry Schedules 2024
Linkvertise Bypass 2023
Watch Mashle 2nd Season Anime Free on Gogoanime
Merlot Aero Crew Portal
Self-guided tour (for students) – Teaching & Learning Support
Giovanna Ewbank Nua
Lantana Blocc Compton Crips
Was sind ACH-Routingnummern? | Stripe
Herbalism Guide Tbc
Premier Reward Token Rs3
Interactive Maps: States where guns are sold online most
Vanessa West Tripod Jeffrey Dahmer
Dutch Bros San Angelo Tx
Craigslist Panama City Fl
ARK: Survival Evolved Valguero Map Guide: Resource Locations, Bosses, & Dinos
Niche Crime Rate
Andhrajyothy Sunday Magazine
Decosmo Industrial Auctions
Is Windbound Multiplayer
The Tower and Major Arcana Tarot Combinations: What They Mean - Eclectic Witchcraft
Gas Buddy Prices Near Me Zip Code
Student Portal Stvt
Cosas Aesthetic Para Decorar Tu Cuarto Para Imprimir
Ryujinx Firmware 15
Robert A McDougal: XPP Tutorial
Scat Ladyboy
Kristen Hanby Sister Name
2487872771
Beth Moore 2023
Joplin Pets Craigslist
1400 Kg To Lb
Police Academy Butler Tech
Naya Padkar Newspaper Today
Housing Intranet Unt
Keir Starmer looks to Italy on how to stop migrant boats
F9 2385
Cpmc Mission Bernal Campus & Orthopedic Institute Photos
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Vintage Stock Edmond Ok
Denise Monello Obituary
Craigslist Pet Phoenix
10 Best Tips To Implement Successful App Store Optimization in 2024
Besoldungstabellen | Niedersächsisches Landesamt für Bezüge und Versorgung (NLBV)
91 East Freeway Accident Today 2022
Ok-Selection9999
Room For Easels And Canvas Crossword Clue
Booked On The Bayou Houma 2023
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6207

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.