12 motive pentru a vizita Scoția cât mai curând - ExTraViTa (2024)

Scoția este fascinantă datorită peisajelor ireale, a castelelor bântuite, a poveștilor cu zâne și alte creaturi fantastice, a dârzeniei oamenilor care au luptat pentru acest ținut, a trecutului sângeros și totuși romantic. Azi suntem la ani lumină față de scenele din Străina, un serial pe care îl urmăresc cu sufletul la gură și care m-a băgat în priză în privința Scoției și desigur am și luat atitudine: am petrecut o săptămână pe meleagurile de poveste în aprilie-mai 2015 și tânjesc spre mai mult. Și pentru a vă putea planifica excursia cât mai bine, uitați o listă de motive: atracții și obiective turistice mai mult sau mai puțin cunoscute din Scoția, pentru a pune aceste meleaguri pe lista voastră de călătorie.

Peisajele

Divine. Pentru un fotograf pasionat, Scoția este o adevărată comoară. Pe cer mereu se întâmplă câte ceva, ceea ce creează un efect minunat. Plus dealurile și munții, plus orașele, plus coastele și insulele. Orașe care par desenate, din cărțile cu povești. Totul este fantastic aici. Plajele sunt ireale și ele, ai impresia că ești la capătul lumii. La plaja Balmedie și am fost fascinată de faptul că cerul se schimba la fiecare minut, în Scoția nu poți face poze proaste, orice aparat ai avea. Aparatul meu mirrorless era la reparat și am folosit mici aparate vechi, ce aveam prin casă și deși îmi era un pic de teamă de rezultat m-am descurcat destul de onorabil – toate pozele din articolele cu locurile pe care le-am vizitat fiind realizate de mine.

Intrarea, teritoriul cuprins între Scoția și Anglia: aici începe povestea

Cu păduri de pini, orașe fermecătoare și faimoasele Mănăstiri din sec XII.
Trebuie vizitate cele 4 grații faimoase din ținut, mănăstirile: Jedburgh Abbey, Dryburgh Abbey, pe valea râului Tweed – foarte bine conservată, Kelso Abbey – fostă mănăstire benedectină actualmente în ruină și faimoasa Melrose Abbey (1136), mai jos de dealurile Eidon, aproape de Dryburg. Aici se spune că a fost îngropată inima lui Robert the Bruce.
Și la 3 km puteți vizita Casa Abbotsford, construită de Sir Walter Scott, unde puteți vedea biroul unde acesta a scris romanele din seria Waverly și multe obiecte personale.
Tot aici se află cea mai veche casă locuită neîntrerupt din Scoția: Casa Traquair, unde puteți admira multe suveniruri și mărturii din perioada Iacobită, Tudor, culoare secrete. Și desigur orașul capitală al ținutului, Dumfries, cu mărturii ale vieții duse de poetul Robert Burns, care a murit aici în 1796. Dacă aș vrea să explorez zona m-aș caza în oraș pentru 2 zile, sunt sigură că nu aș regreta.

Formațiuni misterioase de pietre

Vă fascinează Stonehenge? Acest ansablu ațâță curiozitatea tuturor, fiind intens promovat ca obiectiv turistic, mai ales datorită accesibilității. Dar în Scoția există multe formațiuni din neolitic, din epoca bronzului, tot din blocuri verticale de piatră, împrăștiate pe tot teritoriul, dar cel mai mult pe insule îndepărtate. Dacă vă fascinează mistere despre porți către trecut, sau spre alte dimensiuni, aici aveți de unde alege. În zona Inverness este formațiunea de pietre Corrimony, sau cele din insula Mull, unde este mai ușor de ajuns. Dar foarte renumite sunt The Ring of Brodgar din Mainland, Orkney, în UNESCO World Heritage și blocurile verticale de la Callanish, pe insula Lewis. Recunosc, tot serialul Străina – The Outlander mi-a deschis ochii spre aceste formațiuni, deoarece eroina călătorește în timp printr-un ansamblu de pietre. Cât adevăr este în aceste superstiții este greu de spus. Dar este de cercetat.

Edinburgh

Edinburgh m-a cucerit! Deși este destul de răcoros, este un oraș vesel, cu tot cuarhitectura pretențioasă.

Are o viață trepidantă, oameni bonomi, multe atracții turistice, puburi încântătoare, cluburi, magazine, baruri, iar partea veche a orașului te lasă pur și simplu fără cuvinte.

Trebuie vizitat pentru castele, galerii, pentru oraș în sine. Am scris un articol despre TOP 10 atracții turistice în Edinburgh și altul despre pub-urile și alte cluburi din Edinburgh. Orice vizită în Scoția trebuie să înceapă aici.

Știați că: Edinburgh a fost votat ca cel de-al 11-lea cel mai prietenos oraș din lume?

Castelele

Scoția este patria castelelor! Aici vrei nu vrei ajungi să vezi vreo 10 castele doar cât de învârți un pic. Dar nu mă plâng, îmi plac enorm castelele, mă încarcă pozitiv într-un fel anume – mă imaginez umblând pe acolo în trecut, cu o rochie din acele timpuri, desigur nu cu o oală în mână, de aceea bucătăriile, cât de interesante sunt nu se află pe lista de interes.

Ci grădinile, temnițele, stâncile, priveliștea de la o fereastră din turn, sălile mari. Și mai am multe de văzut, plus că încă nu mi-am realizat visul de a mă caza într-un castel, iar în Scoția sunt atâtea posibilități!

Insula Skye – peisaje spectaculoase, castele și zâne

Una dintre cele mai spectaculoase insule din lume, de o frumusețe neasemuită. Aici se află și Castelul Eilean Donan, unul dintre cele mai cunoscute și fotografiate din Scoția. Munții de pe insulă sunt ideali pentru cățărări, drumeții și alte activități în aer liber.
Pe insulă se află câteva piscine naturale spectaculoase, formate de cascade, unde se spune că înoți cu zânele în apele de smarald.

The Old Forge în Knoydart, cel mai îndepărtat pub din Marea Britanie – Guiness book

Mi-am dorit tare să ajung în acest loc și încă sunt cu ochii pe partea aceasta a Scoției. Aici se servesc languste alături de berea casei, muzică tradițională, dar poți veni și cu muzica ta, mă cheamă. Declarat cel mai bun pub independent din Scoția, plus alte distincții, alături de declarația de dragoste a lui Peter Irvine, care a numit pub-ul unul dintre cele 3 “Scotland’s bloody good pub’s”.
Nu sunt drumuri care să ducă aici, decât feriboat, elicopter, sau o drumeție de 28 de km prin munți. Eu la feriboat mă gândeam.
Toate detaliile despre cum să ajungeți se regăsesc pe websiteul pub-ului. Se poate să vă și cazați la pub, dacă vă place atmosfera și să stați cu localnicii din micuțul sat de munte. Inutil să spun cât de tare îmi doresc să ajung aici. Poate reușiți voi înainte, mi-ar plăcea să aflu impresii de la voi.

Traseul whisky-ului

Malt Whisky Trail, singurul traseu de acest fel din lume, unde vizitați 9 distilerii: Benromach, Cardhu, Dallas Dhu Historic Distillery, Glenfiddich, Glen Grant, The Glenlivet, Glen Moray, Speyside Cooperage, Strathisla.
Toate sunt situate în Speyside, la o oră de condus din Inverness și 90 de minute din Aberdeen. Eu nu am vizitat decât o singură distilerie, în Royal Deeside, Royal Lochnagar, o distilerie faimoasă de whisky single malt.

Inverness și Lochness

Superbul oraș este ideal pentru o oprire mai ales că poate fi explorat tot pe jos. Acest oraș rezonează special în inima mea, fiind înconjurat de mister. Se pot face multe aici, desigur pe primul loc în mintea fiecărui călător fiind o excursie la Loch Ness, lacul lui Nessie, mult iubitul monstru acvatic scoțian.
Castelul Urquhart este la fel de mult vizitat de turiști, îl găsesc asemănător castelului Dunnottar – au rămas câteva ruine spectaculoase din el, pe coasta lacului Loch Ness. Din Inverness puteți lua trenul pe un drum costier care te lasă fără cuvinte, merge să explorezi zonele muntoase, sau superbul parc național Cairngorms, care se întinde până la Royal Deeside și la orașul Ballater, unde am reușit să ajung.

Insula Mull

Și un BB mai puțin obișnuit, Castelul Glengorm, care a fost denumit de către The Telegraph ”The best family run place to stay in Scotland”. Prețul pentru o noapte de cazare p*rnește de la 135 de lire pe noapte, dar senzațioanle sunt împrejurimile, ruine străvechi de pietre dispuse în cerc, plaje pustii cu ape năvalnice.
Românii din Scoția vin aici în pelerinaj, la biserica Sfântul Ninian de pe insulă.

La club în biserici

Trebuie să recunosc că am fost destul de mirată să văd câteva biserici absolut încântătoare, cu vitrarii păstrate în perfectă stare transformate în pub-uri și cluburi. Cu DJ-ul instalat în altar. Am văzut și unele transformate în instituții culturale, adăpostind diferite expoziții.
Nu am mai văzut acest lucru pe uneva, poate mai există și în alte țări unde populația devine atee. Desigur mi s-ar părea mai potrivit să fie transformate în muzee, decât în cluburi, deși prezintă un cadru unic.

12 motive pentru a vizita Scoția cât mai curând - ExTraViTa (14)

Royal Deeside

Unii numesc zona cel mai bine păstrat secret al Angliei. Nu este chiar secretă zona, chiar deloc, dar este superbă, calmă, de poveste, ținutul une toți englezii doresc să aibă un mic domeniu, sau să joace golf, mulți nobili au case în teritoriu. Am explorat zona destul de bine, văzând o porțiune generoasă din minunile sale. Orașul de argint Aberdeen din apropiere, Castelul Drum, Castelul Crathes, orașul Ballater, Castelul Balmoral, distileria Royal Lochnagar,Braemar– unde se ține adunarea anuală a muntenilor. Linkurile duc la articolele dedicate fiecărei atracții, mai am de postat despre castelul Drum și mai multe despre Aberdeen.

Precum vedeți, multe de mai sus erau și au și rămas pe lista mea, dar nu se poate să vezi Scoția într-o săptămână, doar dacă parcurgi un top 10 de obiective (nu ce am pus eu mai sus, necesită mai mult timp) dar toate topurile sunt atât de personale și de subiective. Plus că atracțiile cele mai faimoase se află la distanțe considerabile unele de altele, iar pentru a nu pierde din frumusețea Scoției este cel mai bine să mergeți cu mașina.
Am mai găsit o companie care realizează tururi foarte bune, de la câteva zile la o săptămână de la nord la sud și de la est la vesul teritoriului. Așa puteți vedea multe lucruri în puțin timp, prețurile sunt corecte, numai că trebuie să rezervați cu mult înainte, deoarece sunt foarte solicitați, și locurile se ocupă din timp, vedeți aici.

Și sunt mult mai multe lucruri frumoase în Scoția, care abia așteaptă să fie descoperite!

12 motive pentru a vizita Scoția cât mai curând - ExTraViTa (18)

Mirela Leoni

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.

extravita.ro

Similare

12 motive pentru a vizita Scoția cât mai curând - ExTraViTa (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6432

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.